17/01/15: lidt om arbejdsmarkedet og misforståelser


Lige nu florerer debatten omkring psykisk lidende på arbejdsmarkedet. Ifølge en ny undersøgelse viser det sig at kun 28% af danskerne med en psykisk sygdom er på arbejdsmarkedet. Så ifølge den kære minister Hækkerup skal der arbejdes på at få procenten længere op.

Desværre tror jeg mange misforstår problematikken og budskabet. I kommentarerne har jeg flere gange læst "Føj lad de syge være syge i fred", "Alt handler da også kun om effektivitet" og "Kræftsyge arbejder da heller ikke!". 

Det er virkelig synd at mange misforstår, da det er en positiv udmelding for psykiske syge. Hr. Hækkerup udtaler på ingen måder at der ikke er plads til at du kan sidde derhjemme imens du får det bedre. Istedet forklares der at det er arbejdsmarkedet der skal gøres mere rummeligt, så der er en plads til en psykisk syg. 

Jeg synes det er vildt at der faktisk er flere psykisk syge på førtidspension end i job. Det virker lidt som om at de psykisk syge bliver "opgivet" fordi det er så svært at få dem til at passe ind i nutidens tabu-belagte arbejdsmarked. 

Så det er ikke den syge der skal lette røven og tage sig sammen. Det er arbejdsmarkedet der skal acceptere vores forhindringer. Forstå at vi ikke kører med 110 i timen, men måske kun 80 - og det er okay. Forretningen brænder ikke sammen af det. Og det er det Hækkerup prøver at sige. Det er kun positivt at der arbejdes for at der er plads til en psykisk lidende på arbejdsmarkedet. 

No comments:

Post a Comment